logo-snn

SIDE DEAKTIVERET-Finns fem fornuftige råd

logo-slider

Finns fem fornuftige råd - når du investerer

Sparinvest og Finn Nørbygaard har lavet fem gode råd om investering. Finn havde engang vildt mange millioner. Men så en dag var alle pengene væk. Han var nemlig meget ufornuftig med sine investeringer, og derfor tabte han hele formuen inklusiv hus og bil.

 

Det var ikke spor sjovt. I dag vil han derfor gerne være med til at fortælle danskerne om fornuftig investering. Der er nemlig fem fornuftige råd, du bør følge - og dem kan du blive klogere på her. For det er jo stadig vigtigt at investere... 


De fem råd

Råd nr. 1

råd1Husk risikospredning

Med risikospredning undgår du at lægge ’alle æg i samme kurv’, når du investerer. Risikospredning betyder nemlig, at du spreder dine penge over mange forskellige aktier og obligationer. Så hvis du taber pa° nogle af dem, kan det opvejes af gevinst på andre.

 

Du har måske hørt nogen sige, at det er nødvendigt at tage en høj risiko, hvis du gerne vil opnå et højt afkast. Det er for så vidt også rigtigt. Men det er vigtigt, at du forholder dig til risiko på den rigtige måde. Når du investerer, gælder det om at være fornuftig frem for at håbe på heldet. Derfor bør du sprede risikoen på dine investeringer. Investerer du kun i få aktier, er der stor risiko for, at dit afkast bliver ædt op, hvis enkelte aktier skuffer. Mange private investorer har kun to eller tre aktier i deres beholdning. Og ofte er der kun tale om danske aktier.

 

Det kan meget vel blive et problem, hvis én af disse aktier skuffer. Så vil det gå hårdt ud over formuen. Hvis du derimod spreder dine investeringer på flere aktier og obligationer, kan du minimere denne risiko og i sidste ende øge dit afkast. Som et godt alternativ til selv at forsøge at sammensætte en bred portefølje af papirer kan du vælge en investerings-forening. Her kan du ved køb af blot ét bevis få andel i en masse forskellige aktier og obligationer, som giver en god risikospredning.Råd nr. 2

råd2Få en langsigtet investeringsplan

Inden du investerer, er det vigtig at få lavet en personlig investeringsprofil, der er skræddersyet til dig. Den tager højde for præcis din risikovillighed og tidshorisont. Og den er grundlaget for din investeringsplan. Her spiller dit lokale pengeinstitut en vigtig rolle, for de kender din privatøkonomi godt.

 

Når du investerer, er der mange valgmuligheder. Derfor er det altid en god idé at få udarbejdet en investeringsprofil i dit pengeinstitut. Profilen giver et billede af, hvordan du kan fordele dine investeringer mellem aktier og obligationer. Fordelingen afhænger bl.a. af din økonomi, investerings-horisont, risikoprofil og formålet med investeringen. Hvis din investering skal give det optimale afkast, skal du huske at geninvestere dit udbytte.

 

Udbyttet er den del af årets afkast, som bliver udbetalt. Og hvis du hverken skal bruge de penge, der er investeret eller afkastet fra investeringen før en gang ude i fremtiden, kan det være en rigtig god idé at sikre geninvestering af udbyttet. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om udbyttet er geninvesteret, står på en konto til lav forrentning eller bliver hævet til forbrug.Råd nr. 3

råd3Brug en investeringsrådgiver

God investeringsrådgivning kan gøre en vigtig forskel i dit liv. For et godt afkast bidrager til mere overskud og frihed i hverdagen. Samtidig giver det dig en grundlæggende tryghed at overlade en del af ansvaret og arbejdet til eksperterne. Det kan være fristende at lege ekspert selv. Men mange ender med at investere for dyrt og for dårligt.

 

Når renterne er lave, kan det ofte bedre betale sig at investere sin opsparing frem for at lade pengene stå på en almindelig konto. Det kan dog virke både besværligt og uoverskueligt at investere, men sådan behøver det ikke være.

 

Hvis du tænker på at investere, skal du tage fat i dit lokale pengeinstitut og høre om dine muligheder for at opnå et solidt langsigtet afkast uden at gå på kompromis med din risiko. Og uden at du selv behøver at være ekspert.Råd nr. 4

råd4Vælg de rigtige investeringer

Investering gennem dit lokale pengeinstitut giver adgang til de klogeste hoveder i investeringsbranchen. Det er formueforvaltere, der arbejder 365 dage om året med at overvåge og analysere aktie- og obligationsmarkedet. De vælger de mest loven- de aktier og obligationer og frasorterer dem, der ikke passer til din risikoprofil.

 

Sparinvest tilbyder langsigtet opsparing gennem investering i aktier og obligationer. Sparinvest blev etableret som Danmarks første børsnoterede investeringsforening i 1968 og har en lang historie bag sig som leverandør af investerings-produkter til de danske pengeinstitutter. Sparinvest er nu et internationalt kapitalforvaltningshus, som stadig lever efter jordnære danske værdier og med investorerne i centrum.

 

I dag forvalter Sparinvest ca. 87 milliarder kroner, og det er centralt for Sparinvest, at disse penge investeres ansvarligt, og derfor har Sparinvest bl.a. tilsluttet sig FN’s principper for ansvarlig investering, PRI. Læs mere på sparinvest.dk.Råd nr. 5

råd5Pengene skal ud af madrassen

Desværre har rigtig mange danskere hele deres opsparing stående på en konto med nul i rente. Det kan være en dårlig strategi, for her æder inflationen dem år efter år. Hvis du derimod investerer fornuftigt, har du gode muligheder for et godt afkast. Så invester dine penge.

 

Ifølge Finans Danmark har danske husholdninger ca. 980 milliarder kroner (ultimo 2018) stående på indlånskonti i danske pengeinstitutter, hvor renten er tæt på nul. For den enkelte kan der være mange gode grunde til det – fx så pengene hurtigt kan hæves til uforudsete udgifter, hvis bilen, vaskemaskinen eller andet går i stykker.

 

Men det er måske ikke hele opsparingen, som skal stå på kontoen. Tal med din rådgiver om, hvad der giver bedst mening i dit tilfælde, så I sammen kan sammensætte en fornuftig fordeling mellem investering og kontantopsparing, og hvor I tager højde for din samlede økonomi, tidshorisont og ikke mindst risikoprofil.Se filmen


Mobilbanken
Sparekassen Nr. Nebel og Omegn
GRATIS - i Play Butik
Vis